DOMOV MED IZDELKI ČEBELARSKA OPREMA KONTAKTI


vrste medu


Akacjev med


Cvetliиni med


Lipov med


Gozdni med


Kostanjev med


Reљelikov med


Hojev med

Naљi medovi

Slovenci smo že po tradiciji vezani na čebelarstvo, čebele in njih pridelke. Najpomembnejši je vsekakor med, ki je naravna snov nektarjev in mane, snov, ki je ni mogoиe sestaviti iz elementov kot zmes sladkorjev, ker je ћiva snov, ki jo izdela lahko le иebela. Vonj, barva, okus, gostota itd. medu so zelo odvisni od kraja, cvetlic, mikroklime od posamiиne иebelje druћine in љtevilnih drugih faktorjev, ki pogojujejo, da je ob vsakem toиenju med drugaиen od prejљnjega. Njegov vonj in okus nam priиarata cvet na katerem je nabran. Med je naravno ћivilo z veиino preprostih sladkorjev, ki jih иloveљko telo direktno prevzema v kri brez predhodnega presnavljanja. Med vsebuje sestavine, ki krepijo srce, varujejo jetra in ledvice. Pospeљuje odvajanje vode, tvori hemoglobin itd.

Posamezne vrste medu imajo poleg sploљnih uиinkov љe specifiиne:

Akacijev med
Je skoraj brezbarven do svetlo rumen. Pomirja in blaћi utrujenost. Ima neћen sadeћen vonj po akacijevem cvetju in neћno aromo po vanilijevih bombonih in po sladkem sirupu. Kristalizira poиasi. Vsebuje veи fruktoze kot glukoze, zato ga lahko pod zdravniљkim nadzorom uporabljajo tudi laћji sladkorni bolniki. Uporablja se kot sladilo in namaz ter za urejanje prebave, pri ћelodиnih in иrevesnih teћavah, zgagi in prehladih.

Cvetliиni med
Je rumene do rjave barve, odvisno od rastline in dodatka mane, tudi vonj in okus sta odvisna od njegovega izvora. Kristalizacija je delna, nepravilna. Krepi ћile in srce pomaga pri premagovanju prehladov. Uporablja se kot sladilo, namaz in kot naravno zdravilo proti alergijam (zlasti senenem nahodu), krepi tudi ћile in srce ter pomaga pri izиrpanosti organizma.

Lipov med
Je svetlo rumene barve z zelenim odsevom in moиnim vonjem po lipovem cvetju. Srednje intenzivna aroma zelo znaиilna po mentolu, lipovem cvetju, zeliљиih ali sveћih orehih. Kristalizira obiиajno poиasi. Uporablja se pri prehladih, poviљani telesni temperaturi, glavobolu, izgubi apetita in kaљlju. Ker pospeљuje znojenje, ni priporoиljiv za srиne bolnike.

Gozdni med
Je svetlo do temno rjave barve lahko z rdeиim ali zelenkastim odtenkom. Ima precej intenziven vonj, razliиen glede na vrsto mane. Okus je sladek, prijeten in razliиen glede na vrsto mane. Kristalizira srednje hitro celotna koliиina. Uporablja se kot sladilo, namaz in pri vnetju dihalnih poti, pri zmanjљani odpornosti organizma ter ћivиni napetosti.

Med divje иeљnje
Je barve zrelih rdeиih иeљenj z znaиilnim leskom. Je izrazito sadnega okusa z prijetnim vonjem po zrelih иeљnjah. Zaradi veиje vsebnosti glukoze hitro kristalizira v velikih kristalih. Je med pomladi odliиen proti pomladni utrujenosti.

Kostanjev med
Je v veи odtenkih rjave barve z rdeиkastim ali zelenkastim odsevom, moиnega in ostrega vonja po kostanjevem cvetju ter intenzivnega okusa, ki pusti obstojno grenkobo po zeliљиih. Kristalizira poиasi. Vsebuje veи fruktoze kot glukoze, zato ga lahko pod zdravniљkim nadzorom uporabljajo tudi laћji sladkorni bolniki. Uporablja se v prehrani in pri slabokrvnosti, utrujenosti ter nezadostni prehrani.

Reљelikov med
Je v veи odtenkih temno do rjave barve, obiиajno redko tekoи, moиnega izrazitega vonja po mandelju oz lubju reљelike, v ustih pusti grenak priokus kar je znaиilnost tega medu. Zelo hitro kristalizira v drobnih kristalih. Vsebuje coumarin derivat in octadekanojsko kislino, ki je ena od uporabnih oblik nasiиenih maљиobnih kislin v izdelku Q10

Brљljanov med
Je rjavkasto zelenkastega odtenka barve, izrazitega okusa. Zaradi visoke stopnje glukoze se zelo hitro trdi v velikih kristalih po navadi љe v satju. V ljudskem zdravilstvu so ga uporabljali za zniћevanje temperature, blaћenja menstrualnih krиev in izloиanje ћolиa.

Hojev med
Je temne barve z zelenkastim odtenkom. Ima precej intenziven vonj, ki nekoliko spominja na dim. Vsebuje veliko mineralov, predvsem kalija. Kristalizira srednje hitro celotna koliиina. Uporablja se kot sladilo, namaz, pomaga pri zdravljenju vnetja dihalnih poti, bronhitisu ter drugih pljucnih boleznih.

Uћivanje medu

Zdravim ljudem priporoиam uћivanje ene ћlice medu na dan, da poveиajo svojo telesno zmogljivost. Posebno primerno je, da ga zauћijemo pred priиakovanimi veиjimi telesnimi in umskimi napori, ker krepi telesne obrambne moиi proti agresijam in stresom.

Zaradi svojstvene organoleptiиne in antiseptiиne sestave priporoиam uporabo nepregretega иistega domaиega medu tudi kot mazilo za opekline in rane, ter kot vlaћilne in иistilne maske za obraz. Vsa druga sredstva rane izsuљijo, med pa jim poleg protivnetnega delovanja in bakterioloљke zaљиite pred okoljem povrne potrebno vlaћnost, da se poљkodbe hitreje celijo in da, so posledice na koћi po poљkodbi lepљe zaraљиene in manj opazne.

O uporabi medu kot zdravilu bolnim ljudem, priporoиam, da si veи preberete v knjigi Prim. Dr. Petra Kapљa » MED in ZDRAVJE » Med je zaradi obilice grozdnega in sadnega sladkorja primerno sladilo. Uћivamo ga kot sladilo za иaj, kavo, jogurt itd. Primeren pa je tudi kot namaz na kruh skupaj z margarino, maslom, smetano, raznimi mehkimi siri itd.

Samo naravni med ima zaradi vsebnosti grozdnega sladkorja in maltoze lastnost, da se po toиenju v kratkem иasu strdi v sprijetih kristalih. Odtod tudi staroslovansko ime "STRD". Med se ponovno utekoиini pri segrevanju v topli vodi pri 40 C . Vsakrљno pregrevanje medu nad 40 C pomeni uniиevanje njegove bioloљke vrednosti. Med in drugi иebelji pridelki ne nadomeљиajo zdravila, ki jih predpisujejo zdravniki, med in drugi иebelji pridelki uиinkovito dopolnjujejo klasiиne naиine zdravljenja.

© copyright by Air maat d.o.o. | Created by Jani Atelљek | jani@atelsek.si | tel: 031 667 158